BRAM

De moeder. De mythe. De tapes.

Kunst tegen elke prijs? Het ongelooflijke leven van Brammetje Cox, in een excentrieke kunstenaarskolonie in een Brabants rijtjeshuis.

Karlijn Kistemaker en Daniel Cornelissen gaan op ontdekkingstocht door Daniels familiegeschiedenis. Was zijn oma Brammetje Cox een vooruitstrevende feminist? Een compromisloze kunstenaar? Een harteloze moeder? En wie is eigenlijk Daniels verdwenen opa? – Verheug je op een Brabants familieverhaal met mythische proporties. Een epos uit Eindhoven. En cassettebandjes. Veel cassettebandjes.

Maria Croonen (1934 – 1998) transformeert van huisvrouw en tandartsassistente tot autodidact beeldend kunstenaar. Ze verruilt tanden en kiezen voor kralen en garen en maakt er kleurrijke poppen en wandkleden van. Langzaamaan transformeert moeder Maria in kunstenaar Bram. Ze creëert en exposeert. Met ongekend succes. Zelfs de toenmalige Koningin Beatrix heeft een werk van haar. Als Brammetje Cox is zij vanaf de jaren ’60 hét middelpunt in een woelige kunstenaarsscene. Bram denkt nooit meer aan Maria en haar gezin. Ze leeft nu voor de kunst.
In haar leven maakt Bram radicale keuzes en die blijven niet zonder gevolgen. Het noodlot slaat toe. Alles wordt zwart. In die duisternis herontdekt Brammetje zich als geluidskunstenaar.

Haar nalatenschap is een grote stapel tapes. In de voorstelling blikken Daniel en Karlijn terug op Brammetjes leven, maar ze raken steeds verder verstrikt in een web van meningen en verhalen.
Na de 12-delige serie Missie Márquez komt Kompagnie Kistemaker met een geheel nieuw magisch realistisch verhaal. BRAM dompelt je onder in een verrassende geluidswereld.

BRAM ging in première op Terschelling tijdens Oerol 2023. Op basis van de research en opgenomen interviews, maakte Serin Utlu een podcast. Die kun je hier beluisteren.

 

‘Ik leef altijd met de kunst, dat is heel wat anders dan met mensen’                                                    Brammetje Cox

Credits

Concept, tekst & spel: Daniel Cornelissen en Karlijn Kistemaker Foley-artist: Chris Koopman Scenografie & kostuum: Calle de Hoog Geluidsontwerp: Rick Gobeé Dramaturgie: Hilde van Beek Decorbouw: Robin Hooijboer (Buurtsuper) Productieleider: Judith Rosendaal Techniek: Jens Bakker Grafisch ontwerp: Michiel van der Werf Fotograaf: Kees Tabak Marketing: Katinka Zonneveld Zakelijke leiding: Karlijn Hemmer.

Met dank aan: NORMA Fonds, De Fabriek Eindhoven, Serin, Juliette, Paul, Rob, Peter, Yvonne, Esther, Paultje, Tony en Martin, Dick, Joost, Jos, Ronnie, Marg, Paul, Jeroen, Teun en alle andere geïnterviewden.