BRAM

Koningin van de nacht

Een duister audiovisueel epos over een moeder die alles opoffert voor de kunst.

De Eindhovense tandartsassistente Maria woont met haar gezin in een keurig rijtjeshuis, maar op een dag gooit ze het roer om. Maria verruilt tanden en kiezen voor kralen en garen. Ze maakt er kleurrijke poppen en wandkleden van. Langzaamaan transformeert moeder Maria in kunstenaar Bram. Bram wordt een berucht figuur in de Brabantse kunstscene uit de jaren 60 en 70. Bram creëert en exposeert. Zelfs de toenmalige Koningin Beatrix heeft een werk van haar. Bram denkt nooit meer aan Maria en haar gezin. Ze leeft nu voor de kunst. Dan slaat het noodlot toe, het wordt zwart voor Brams ogen en alleen haar oren geven nog vorm aan de wereld om haar heen.

 

Na de 12-delige serie Missie Márquez komt Kompagnie Kistemaker met een geheel nieuw magisch realistisch verhaal. In BRAM reconstrueert acteur Daniël Cornelissen samen met theatermaker Karlijn Kistemaker het mysterieuze leven van Daniëls oma, Bram, en plaatsen ze haar in het licht van deze tijd. Was Bram een vooruitstrevende feminist die van haar beperking een kracht maakte? Of was ze een ‘kunstgekkie’? Al snel blijkt dat er meerdere versies van haar bestaan. Wie was de echte Bram? En, wie is Daniëls verdwenen Opa eigenlijk?

 

‘Ik leef altijd met de kunst, dat is heel wat anders dan met mensen’                                                    Brammetje Cox

 

BRAM, koningin van de nacht gaat in première op het Oerol Festival 2023. Op dit moment zijn Daniël en Karlijn bezig met het vooronderzoek. Alle facetten van hun zoektocht worden opgenomen en verwerkt in een podcast. Volg het maakproces hiervan via onze website of social media.

Credits

Concept, tekst & spel: Daniël Cornelissen en Karlijn Kistemaker
Geluid & spel: Chris Koopman
Scenografie & kostuum: Calle de Hoog
Zakelijke leiding: Karlijn Hemmer