BRAM de podcast

De moeder. De mythe. De tapes.

In een vierdelige podcast doet Kompagnie Kistemaker verslag van de research voor de voorstelling BRAM.

Karlijn Kistemaker en Daniel Cornelissen gaan op ontdekkingstocht door Daniels familiegeschiedenis. Podcastmaker Serin Utlu volgt hen op de voet met een microfoon. Het drietal vraagt zich af: Wie was Daniels oma, Brammetje Cox? Een compromisloze kunstenaar? Een harteloze moeder? En wie is eigenlijk Daniels verdwenen opa?

De Eindhovense Maria Croonen (1934 – 1998) gooit haar leven van huisvrouw en tandartsassistente om en wordt autodidact beeldend kunstenaar. Langzaamaan transformeert moeder Maria in kunstenaar Bram. Als Brammetje Cox is zij vanaf de jaren ’60 hét middelpunt in een woelige kunstenaarsscene. Ze leeft voor de kunst. Tegelijk is Bram een alleenstaande moeder met vier kinderen.

In de podcast onderzoeken Serin, Karijn en Daniel het spanningsveld tussen kunstenaarschap en moederschap. Tussen huiselijk geluk en carrièremoves. Toen en nu. Serin raakt aan de praat met moeders in een speeltuin. En gedrieën spreken ze met oude bekenden van Bram: kunstenaars, buren en vrienden van vroeger. Ze bellen aan bij een verzorgingshuis en de Raad voor de Kinderbescherming. Maar, er zijn gevoeligheden. Is het eigenlijk wel aan Karlijn, Daniel en Serin om andermans verhalen in de openbaarheid te brengen?

In september 2023 verschijnt de podcast BRAM van Serin Utlu. Serin is actrice en podcastmaker: “Ik ben altijd geïnteresseerd in persoonlijke verhalen, in kleine geschiedenissen. Welke keuzes maken mensen en waarom? In mijn podcasts of radiodocumentaires reflecteer ik daarop. Kijk naar Brammetje Cox. Zij verkiest in haar leven de kunst boven haar gezin. Daar gaat ze heel ver in. Dat is een keus die mij als kunstenaar en als moeder persoonlijk raakt. En Daniel en Karlijn denken daar weer anders over. De podcast is behalve een onderzoek naar Brams leven, ook een gesprek tussen ons drieën.”

 

 

Credits
Research: Karlijn Kistemaker, Daniel Cornelissen, Serin Utlu Podcast: Serin Utlu Met dank aan: De Fabriek Eindhoven, Paul, Rob, Peter, Yvonne, Esther, Paultje, Tony en Martin, Dick, Joost, Jos, Ronnie, Marg, Paul, Jeroen, Teun en alle andere geïnterviewden.