Slotstuk Missie Márquez wordt long take film

15 maart 2021

In de routekaart van de overheid is voorlopig nog geen zicht op het toestaan van locatietheater. Daarom zijn we vroegtijdig op zoek gegaan naar een alternatief, om Missie Márquez toch te kunnen spelen. In samenwerking met filmmaker Ivo van Aart wordt Missie Márquez op weg naar het einde geen theatervoorstelling, maar een zestig minuten durende long take film; een film die in één take is opgenomen.

Foto: Bart Grietens

Karlijn: “Een registratie of live stream is voor ons geen optie. Missie Márquez is zo theatraal, dat komt op die manier niet uit de verf. Het zou vooral zichtbaar maken hoezeer we het publiek missen. Met film experimenteerden we al in eerdere delen van de serie. Ivo bracht ons vervolgens op het idee van een long take film. Die wordt in één take opgenomen en dat leent zich uitstekend om theater zo theatraal mogelijk te verfilmen. Het spannende is dat álles in een keer goed moet gaan, net als bij theater. Als kijker voel je dat. Er wordt niet gemonteerd, dus we bouwen in een grote loods een parcours van decors, kostuums, rekwisieten, objecten, voertuigen en personages. Als een puzzel in de ruimte. Zodra de camera aan gaat start de reis door dat parcours en moet een uur lang alles kloppen. Het is eigenlijk bijna onmogelijk, maar dat past juist heel erg bij Kompagnie Kistemaker.”

Op dit moment zitten we middenin de zoektocht naar een geschikte locatie; een enorme loods, liefst in de omgeving van onze thuisbasis Arnhem. Daarnaast moet het script van de theatervoorstelling die drie uur zou duren worden ingekort tot één uur film. We keep you posted!