Een oma met sneakers en zonnebril

2 mei 2023

Een oma in maatpak, met sneakers en zonnebril – Daniel en Karlijn over BRAM

Karlijn Kistemaker en Daniel Cornelissen zitten midden in het repetitieproces van BRAM. Met in de hoofdrol Daniels oma, Brammetje Cox (1934 – 1998). Bram was beeldend kunstenaar en werkte onder meer met textiel. Ze maakte kleurige poppen en wandkleden. Bram was een spil in de Eindhovense kunstenaarswereld van de jaren ’60 en ’70. Maar hoe ontstond het plan om een voorstelling over haar te maken?

Karlijn: Het begon allemaal bij Daniel, die een foto van zijn oma liet zien. We zaten toen nog op de toneelschool. Bij een oma heb je natuurlijk meteen het beeld in je hoofd van grijs haar en een bloemetjesjurk. Maar toen zag ik dit portret, een oma als een popster. Een oma op sneakers, in een maatpak gestoken en met een zonnebril. Fantastisch.

Daniel: Ja, ik herinner me dat nog. Ik heb verteld dat ze kunstenaar was. Met lapjes stof. En dat ik niet weet wie mijn opa is. Ik ben zelf niet zo’n familiemens, maar ik vond het wel iets voor Karlijn. Zij trekt rare verhalen aan.

Karlijn: Ja, dat zeggen mensen wel vaker, maar…

Daniel: Dat is toch ook zo. Die hele Missie Márquez reeks zit er vol mee.

Karlijn: Ik denk dan, iedereen maakt wel eens iets toevalligs of bijzonders mee. Maar je moet het wel opmerken. – Maar die kunstzinnige oma, daar moeten we iets mee, dacht ik toen. Daar zit vast een goed verhaal in. Maar zoals dat gaat, dat idee ging in een laatje in mijn hoofd. Daar heeft het 15 jaar gelegen.

Daniel: In december 2022 begonnen we ons onderzoek. We spraken heel veel mensen die Brammetje gekend hebben. Kunstenaars, buren, familieleden. Er waren dagen dat ik de naam Bram niet meer kon horen.

Karlijn: Ik twijfelde eerst of het wel interessant genoeg zou zijn. Hoe maak je theater van interviews? Maar we deden ontdekking na ontdekking. Er zitten zulke wendingen in Brams leven, als het een soap was, zou je het niet geloven.

Daniel: Uiteindelijk zaten we met ruim 70 pagina’s script.

Karlijn: Ja! En voor het eerst schreef ik samen met iemand de tekst. Normaal zit ik alleen thuis te werken, nu konden we elkaar aanvullen. Veel leuker. En onze schrijfstijl past verrassend goed bij elkaar. – Elke week kwamen we samen om te lezen wat ieder van ons had geschreven.

Daniel: Het is voor het eerst dat ik schrijf en speel tegelijk. Ik kon meer fantaseren, wetend dat Karlijn de structuur bewaakt. Zij denkt veel meer na over waar iets zich afspeelt en of dat logisch is.

Karlijn: Daniel schreef een hilarische scene over Beatrix, daar was ik zelf nooit opgekomen.

Daniel: En jij speelt Beatrix.

Karlijn: Onder andere ja.
En nu staan we in juni met z’n tweeën op toneel. Of, nou ja… Chris Koopman, onze vaste muzikant, speelt ook nog een rol. Maar daar ga ik nu nog niets over zeggen.

BRAM speelt van 9 tot 18 juni op Oerol. De kaartverkoop begint op 16 mei.